De preferentiële toewijzing van de gezinswoning houdt in dat een echtgenoot bij echtscheiding kan vorderen om de gezinswoning bij voorrang toegewezen te krijgen in de vereffening en verdeling na echtscheiding. Indien een van de echtgenoten de toewijzing vordert, moet de notaris-vereffenaar hierop ingaan zodat de woning niet moet worden verkocht. Als daarentegen beide echtgenoten de gezinswoning willen overnemen, beslist de notaris-vereffenaar dan wel de Familierechtbank over wie de woning mag overnemen en houdt daarbij rekening met de belangen (zoals bijvoorbeeld gezinsbelangen of beroepsredenen) die ieder van de echtgenoten kan laten gelden en met de financiële mogelijkheden van degene die de eventuele opleg zal moeten betalen.
Tot 2022 was dit enkel mogelijk voor echtgenoten gehuwd onder het wettelijk stelsel, maar sedert de wet van 22 juli 2018 werd deze mogelijkheid uitgebreid tot alle echtgenoten ongeacht hun huwelijksstelsel en bijgevolg dus ook voor echtgenoten gehuwd onder zuivere scheiding van goederen.
Deze regeling is in artikel 2.3.14 van het Burgerlijk Wetboek en geldt enkel voor ex-echtgenoten.
Voor wettelijk samenwonende partners die uit elkaar gaan, bestaat evenwel geen wettelijke bepaling die toelaat dat de ene ex-partner vraagt om bij voorrang de gezinswoning toegewezen te krijgen.
Het Grondwettelijk Hof oordeelde met haar arrest van 20 juni 2024 dat het discriminerend en niet redelijk verantwoord is dat gewezen wettelijk samenwonenden niet de preferentiële toewijzing van de gezinswoning kunnen verzoeken bij hun relatiebreuk terwijl wel dergelijk mechanisme voor ex-echtgenoten bij een echtscheiding bestaat.
Het arrest van het Grondwettelijk Hof heeft aldus tot gevolg dat ex-wettelijk samenwonende partners aldus voortaan ook kunnen genieten van de preferentiële toewijzing gezinswoning. Voorlopig nog niet op een wettelijke basis, maar wel op grond van het arrest van het Grondwettelijk Hof van 20 juni 2024.
Voor feitelijk samenwonende partners die uit elkaar gaan, geldt deze regeling niet.
Vragen over echtscheiding of een relatiebreuk?
Contacteer ons op 050 33 66 03.